Silahlı Özel Güvenlik Eğitimi Nasıldır? Silahlı Özel Güvenlik Belgesi Nelerdir?
Silahlı Özel Güvenlik
Her silahlı özel güvenlik kartı almak isteyen adaylar önce Emniyet Genel Müdürlüğünün açtığı sınavlara girmek zorundadır. Bu sınavlar her yıl 5-6 kez yinelenir. Sınav sonucunda başarısız olan adaylar tekrar tekrar sınavlara girebilirler. Ancak her seferine yeniden harç yatırmak ve istenen belgeleri yeniden hazırlamaları gerekir. Silahlı özel güvenlik kimlik kartını almak isteyen adayların 21 yaşını doldurmuş 22 yaşından gün almaları ve en az lise mezunu olmaları gerekir. Devlet hastanesinden Nöroloji, KBB, Göz, Psikiyatri, Ortopedi doktorlarının heyetçe imzaladığı silahlı özel güvenlik görevlisi olur ibareli sağlık raporu gereklidir.
Silahlı Özel Güvenlik Eğitimi Nasıldır?
Silahlı özel güvenlik belgesi için alınacak eğitim 120 saattir. Aday silahlı özel güvenlik belgesi almak istiyorsa silahlı özel güvenlik eğitimi süresince kursun en az 100 saatine girmelidir. 120 saatlik eğitimde aşağıdaki dersler alınır:
- Kalabalık yönetimi ……………. 10 saat
- Kişi koruma……………………….. 9 saat
- Özel güvenlik tedbirleri……. .20 saat
- Etkili iletişim……………………….12 saat
- Temel ilkyardım………………… 10 saat
- Yangın güvenliği…………………. .8 saat
- Uyuşturucu madde ………….. . 2 saat
- Özel güvenlik hukuku ………..20 saat
- Güvenlik sistem ve cihazlar… 5 saat
- Genel kolluk ve ilişkiler……… 4 saat
- Silah bilgisi ve atış(silahlı görev yapacak özel güvenlik görevlileri için) …… 20 saat
Silahlı özel güvenlik eğitimi sırasında mermi atış talimi 15 metre mesafeden yaptırılır. Sınav sonucu silahsız derslerden sorulan 100 sorudan en az 60 soruya doğru cevap vermek gerekir. Soruların puan değeri 1’dir. Silahlı derslerden sorulan 25 adet sorunun her bir sorunun değeri 2 puandır. Atış sırasında her merminin değeri 10 puandır. Yapılan atış ile silah bilgisi soruları beraber değerlendirilir. Sınav sonunda en az ortalama 60 almak gerekir.
Silahlı Özel Güvenlik Belgesi Nelerdir?
Silahlı Özel Güvenlik Belgesi için aşağıdaki evraklar istenir:
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Vesikalık resim(8 adet biyometrik fotoğraf {3,25×2,5 cm ebatlarında})
- Devlet hastanesinden Nöroloji, KBB, Göz, Psikiyatri, Ortopedi doktorlarının heyetçe imzaladığı Silahlı Özel Güvenlik görevlisi olur ibareli sağlık raporu gereklidir.
- Diploma fotokopisi (aslı ile birlikte) ya da öğrenci belgesi ya da yerine geçen belge fotokopisi
Silahlı özel güvenlik eğitimi için tüm belgeler zamanında eksiksiz tamamlanmalıdır.