Kapalı ve açık stadyumlarda gerçekleştirilecek her türlü sportif müsabaka ve aktivitelerde teknik ekip, ekipman ve güvenlik personeli desteği çeşitli alternatiflerle sunulmaktadır. Genel asayişin sağlanması, bilet kontrolü, seyirci yönlendirme, sporcuların ve spor malzemelerinin korunması vb. hizmetler sunulmaktadır.
Spor karşılaşmalarında ve sportif faaliyetlerde yöneticilerin ihtiyaç duyacağı güvenlik sistemleri ve deneyimli güvenlik personeliyle hizmet vermekteyiz. Spor organizasyonu ve maçlarda genel asayişin sağlanması, davetsiz seyircilere veya istenmeyen maddelere karşı giriş kontrolü, seyirci yönlendirme, kalabalık kontrolü, sporcuların ve spor malzemelerinin korunması amacıyla gerekli tedbirleri almak suretiyle spor salonları ve statlarda profesyonel güvenlik hizmeti sağlanmalıdır.
Stadyum ve Güvenlik Genel Kriterleri
A) Kulüpler resmi müsabakalarını oynayacakları stadyumları temin etmek ve stadyumun kullanım hakkını gösteren belgeyi Federasyona ibraz etmek zorundadırlar.
B) Sporcular, teknik adamlar ve hakemler için stadyuma ve oyun alanına, güvenli bir şekilde doğrudan giriş sağlanmalıdır. Takımlar için münferit kendilerine ait giriş kapısı yanında , hakemlerin ,gerektiğinde futbolcuların ve yetkililerin stada giriş yapabileceği min. 3 adet ayrı stadyuma giriş bulunmalıdır .Bu giriş kamunun , medya görevlilerinin ve yetkisi olmayan kişilerin girişine kapalı ve korumalı bir alan olmalıdır. Soyunma odaları , hakem odası , doping odası , gözlemci /temsilci odası mekanları hepsi bir arada olmalı ve bu mekanların gerek saha içine giriş-çıkışları ile gerek bu mekanlara dışarıdan girişler kesinlikle korumalı bir şekilde sağlanmalıdır. Bu mekanlarda yetkisiz kişiler bulunmamalıdır. Futbolcular ve maç görevlileri stadyumda iken sözlü veya fiili tehditlerden aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılarak yeterli koruma sağlanmalıdır:
C) Futbolcu ve hakemlerin oyun alanına girdiği nokta, seyirciler tarafından atılabilecek yabancı cisimler ile müsabaka katılımcılarının yaralanma riskini önleyecek uzaklıkta, oyun alanının içine uzanan, yanmaz bir körüklü tünel ile korunmalıdır. Bu körüklü tüneller, maç sırasında bir futbolcu sahaya girerken veya sahadan çıkarken , seyircilerin görüş alanını uzun süre engellemeyecek şekilde kullanılabilmesi için kısa sürede uzatma ve kapatma imkanına sahip olmalıdır. İdeal olarak soyunma odası alanı ; protokol tribünü, medya tesisleri ve idari büroların bulunduğu alanda yer almalıdır. (A kriteri)
D) Oyun alanına erişim , bir yer altı tüneli ile de olabilir. Bu tünelin ağzı benzer şekilde seyircilerden güvenli bir uzaklığa yerleştirilir.
E) Körük veya tünelin olmadığı durumlarda sporcuların, teknik adamların ve hakemlerin
güvenliğini sağlayacak yeterlikte bir fiziki bariyer mutlaka olmalıdır.Bu bariyer sistemi üzeri
kapalı ve yeterli genişlikte olmalı ve oyun alanına kadar uzanmalıdır.
F) Koridorlar ve özellikle merdiven yüzeyleri, kaygan olmayan bir malzemeden
olmalıdır. Bu koridor veya güvenlik tünellerine halkın veya medya görevlilerinin girme imkanı
bulunmamalıdır.
G) İdeal olarak takımların soyunma odaları ile hakem soyunma odalarının her biri için
oyun alanına giriş için ayrı koridor bulunmalıdır. Bu koridorlar oyun alanına çıkışa yakın bir
yerde birleşebilir. Sadece bir koridor varsa, bu koridor, takımların oyun alanına giriş veya
çıkışlarında bir bariyer ile birbirlerinden ayrılmasına olanak tanıyacak yeterli genişlikte
olmalıdır.
H) Stadyum yetkili kişi ve kurumlarca, kapasite, emniyet , sağlık hizmetleri (odalar ve donanımları) , tüm mekanik sistemler (sıhhi tesisat ,ısıtma ve sıcak su sistemi , anons sistemi , scoreboard sistemi ,kamera sistemi ,vb.), saha aydınlatması ve tüm alanlarla ilgili elektrik donanımları , acil durumlarda kullanılacak tüm sistemler ve materyaller (yangın , ve diğer yapısal sağlamlık yönlerinden periyodik olarak çalışabilirliği açısından kontrol edilmiş olmalıdır ve istenildiği takdirde yetkili mercilerden alınan belgelerin Federasyona sunulması zorunludur. Bu hususlarda meydana gelebilecek aksaklıklardan tamamen ev sahibi kulüp sorumlu olacaktır.
I) Kamu girişlerinde izdihamın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bu seyircileri bireysel olarak giriş noktalarına yönlendiren bir turnike sistemi ile gerçekleştirilebilir. Turnikelerin özellikleri yukarıdaki tabloda belirtilmiştir. Tüm kamu girişleri, sadece giriş amacı ile kullanılmalı ve aynı zamanda çıkış için kullanılmamalıdır. Benzer olarak tüm kamu çıkışları sadece çıkış amacı ile kullanılmalı ve kesinlikle aynı zamanda giriş olarak kullanılmamalıdır. Stadyumun , acil durumlar da dahil olmak üzere her zaman yerel makamların uygun gördüğü maksimum süre içinde tamamen boşaltılabilmesi mümkün olmalıdır.
İ) Görevli giriş kapılarına ( müsabakada görevli kişilerin kullanacakları kapılar) turnike konması sistemidir. Amaç stadyuma giren görevlilerin tam sayısını herhangi bir zaman diliminde bilmek için kurulması gerekli sistemdir. Her tribüne (veya en az 2 tribüne) görevliler ( polisler dahil ) için 1 (bir ) adet yalnız içeri açılır sayaçlı turnike , 1 (bir ) adette yalnız dışarı açılır sayaçlı turnike konması gerekmektedir.
J) Prensip olarak stadyum, belirli bir uzaklıkta yerleştirilmiş bir çit ( 1. güvenlik bariyeri ) ile çevrelenmelidir. Bu dış çitte , ilk kontroller ve gerektiğinde üst aramaları yapılır. Bu çit içerisine biletsiz seyirci girmemelidir. Tüm bu Kamu girişlerinde izdihamın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
K)Stadyumun girişinde turnikelerin bulunduğu alanda ikinci kontroller ( 2.güvenlik bariyeri ) yapılır. Dış çit ile stadyum turnikeleri arasında, seyircilerin izdihama yol açmadan serbest hareketine izin verecek yeterli alan olmalıdır. Tüm bu Kamu girişlerinde izdihamın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
L) Bilet gişeleri 1. güvenlik bariyerinin dışında olması gerekmektedir. Bilet gişeleri mobil veya sabit olabilir. Bilet gişeleri izleyicilerin bilet satın alımı sırasında oluşabilecek izdihamın önlenmesi için uygun şekilde stadyum etrafına konumlanmalıdır. Bilet gişeleri önüne uzun kuyruk oluşumuna karşı bel hizasında bariyerler oluşturulmalıdır.
M) Turnike sayısının 2 (iki) katı kadar dedektör kulüp tarafından temin edilmelidir.
N)Protokol tribünü, basın tribünü ve numaralı tribünü çatı örtüsü ile örtülmüş kapalı bir sistemde olmalıdır.