Güvenlik Tedbirleri Konu Anlatımı ve Test
ÖZET DERS NOTU
DEVRİYE HİZMETLERİ ;
Devriye tanımı:Sorumlu olduğu bölgede emniyet ve asayişi sağlamak, suçları olmadan engelemek, suçluları ve delilleri genel kolluğa teslim etmek görvlerini yapmak amacıyla, silahlı veya silahsız olarak en az 2 (iki) kişiden oluşan, dolaşarak görev yapan görevlilere devriye denir.
DEVRİYENİN AMACI:
Sorumlu olduğu bölgede caydırıcılık etkisi ile , oluşabilecek suçları veya suça yeltenenleri engellemek ve kişilerin can ve malını korumak için önleyici tedbirler almaktır.
DEVRİYE ÇEŞİTLERİ:
* Yaya devriye, * Motorize ve bisikletli devriye *Atlı devriye *Sınır devriyesi
*Atlı devriye *Sahil devriyesi
DEVRİYENİN GÖREVLERİ:
- Önleyici-caydırıcı görevler : Sorumlu olduğu bölgede ,suç işlenmeden önceki her türlü görevleri,alınan önlemler ve tedbirleri ifade eder.Gerek ciddi davranışları,gerek üniforma etkilidir.
- Koruyucu görevler :Sorumlu olduğu bölgede kişilerin canına-malına gelebilecek her türlü zarara karşı önlem ve tedbirleri alarak güvenliği sağlamasıdır.İlgisiz kişi veya şüpheli şahısların bölgeden uzaklaştırılması gibi…
- Yardım görevleri :Sorumlu olduğu bölgede yardıma muhtaç,akıl hastası veya yardım talebinde bulunan kişi veya kişilere yardım etmek.
- Adli görevler :Suç işlendikten sonra veya suç işleniyor olması veya aranan şahısları tespit etmesi ile duruma el koyması ile ifa edilen görevler.
DEVRİYE YÖNTEMLERİ:
- Olağan(rutin)devriye:Belli bir programa dahil olmadan hangi sıklıkla nerenin ne zaman kontrol edileceği tamamen devriyeye bırakılmıştır.Amaç:genel asayiş ve güvenliğin sağlanması.
- Planlı devriye:Devriye görevi Plan dahilinde yürütülür zaman-yerler-kişiler
- Dairesl devriye: Görev bölgesi daire gibi düşünülerek merkezden-dışa veya dıştan- merkeze daireler çizerek ifa edilen görevlerdir. Amaç: Plansız devriyelerde gözden kaçan ve fark edilemeyen noktaları kapsayan görev yapmak.
- Geri dönüşlü devriye:Kısa ve belirsiz zamanlarda tekrar kontrol edilen bölgeye gelerek caydırıcılık etkisini artırmak ve uzun süreli güvenlik zafiyetini ortadan kaldırmak.
DEVRİYELERİN GENEL OLARAK DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR:
- Devriye önceliklepsikolojik,zihinsel ve fiziksel olarak hazır olmalıdır
- Devriye her zaman disiplinli ve caydırıcı olmalıdır.
- Görevin özelliğine ve hava şartlarına uygun teçhizat bulundurmalıdır.
- Devriye güzergahı net olarak belirlenmelidir.
- Güzergahta herhangi bir değişiklik,olumsuz durumla karşılaşıldığında durum derhal ilgili amir-yöneticiye bildirilmelidir.
- Herhangi bir suçla karşılaşıldığında olaya en kısa zamanda el koyup,önce ilgili amir-yönetici ve zaman kaybetmeden ilgili kolluğa bilgi verir.
- Olayla ilgili varsa suçlular yakalanıp-tanıklar tespit edilir ve ilgili tutanak tutulur,tutanakla suçlular ilgili kolluğa teslim edilir…
- Devriye haber vermeden Kesinliklebölgesini terk edemez.
Düdükle Haberleşme:
- 1(Tek) uzun düdük yoklama içindir.Diğer devriye elemanı aynı şekilde karşılk verir,yerini belli eder.
- 2(iki) kısa düdük:Davete işarettir.Yardım isteniyor
- 3(üç) kısa düdük arka arkaya çalındığında muhtemelen olay-vukuat var anlamındadır,yardım isteniyor.
DEVRİYE GÖREVLERİNDE KONTROL EDİLECEK YERLER
- Suç işleyecek olanların kontrolü
- Suç işlenebilecek olan yerlerin kontrolü
- Şüpheli araç ve kişilerin kontrolü
- İş yerinde kalabalık yerlerin kontrolü
- Dikkat çeken diğer yerler ve umuma açık yerler vb.
NOKTA HİZMETLERİ :
TANIM: Sorumlu olduğumuz bölgede emniyet ve asayişi sağlamak üzere sabit olarak görev yapılan belirli yerlere nokta denir.
*Noktalarda görevlendirilen personele nokta görevlisi
*Nokta görevlilerinin yürüttükleri hizmetlere nokta hizmetleri
KONTROL NOKTALARI(HİZMETLERİ)
TANIM: sorumlu olduğumuz bölgede emniyet ve asayişi-kamu düzenini tehlikeye sokabilecek durumları önceden tespit ederek, bulundukları yerden veya kişilerin üzerinden arındırılması işlemine kontrol hizmetleri denir.Kontrol hizmetlerinin yürütüldüğü yere kontrol noktası, bu noktada görevli personele ise kontrol görevlisi denir.
Özellikli şahısların kontrolü:
- Değerli Madde Taşıyan kişiler
- Silah taşıma yetkisine sahip kişiler
- Hasta, fiziksel özürlü kişiler
- VİP ŞAHISLAR :Adli aramalar söz konusu olan durumlarda geçerlidir.
- Milletvekilleri:TBMM kararı olmadan aranamaz,tutulamaz,yargılanaz
- Diplomatlar : araç,eşya veya misyonlar aranamaz
- Hakim ve savcılar :ağır cezayı gerektiren suçlar haricinde aranamaz
- Avukatlar : ağır cezayı gerektiren suçlar haricinde aranamaz
- Noterler : ağır cezayı gerektiren suçlar haricinde aranamaz
- Yaşlı insanlar
- çocuklar
- kurumda çalışanlar
- ziyaretçilerin kontrolü
- resmi görevliler
Araç kontrolleri :amaç,artça veya araç içindekilerde bölgeyi tehlikeye düşürecek bir durum olup olmadığının tespit edilmeye çalışılmasıdır.
ÖNLEME ARAMASI( 5188 S.K.MD.7 (a) ve (b) bentleri)
TANIM: Sorumlu olduğumuz bölgede suç işlenmesini önlemek ve genel emniyet ve asayişi tehlikeye sokarak bulundurulması yasak olup suç unsuru veya silah,iz,eser,emare,delillerin tespiti amacı ile HAKİM kararı yada GECİKMESİNDE SAKINCA BULUNAN hallerde CUMHURİYET SAVCISI yada ilgili MÜLKİ AMİR’in yada ilgili KOLLUK KUVVETLERİ ve ÖGG tarafından kişilerin üstlerinde ve umuma açık alanlarda,toplu yerlerde ve herkesin girip çıkacağı yerlerde yapılan arama işlemidir.
AMAÇ: Gizli ve tehlikeli olanın veya soruşturmanın seyri açısından kuvvetli delil olma özelliğinde olan şeylerin yok edilmesini önlenmesi ve açığa çıkarılmasıdır.
ADLİ ARAMA( 5188 S.K.MD.(d) bendi)
TANIM: Suç işlendikten sonra veya suçlulara yataklık etmek veya saklanan, hükümlünün yakalanması, makul şuç şüphesi altında bulunan kimsenin yakalanmaları veya suçun iz,eser amare veya delillerin tespiti için HAKİM kararı yada GECİKMESİNDE SAKINCA BULUNAN hallerde CUMHURİYET SAVCISI yada ilgili MÜLKİ AMİR’in yada ilgili KOLLUK KUVVETLERİ ve ÖGG tarafından kişilerin üstlerinde,konutlarında,eşyalarında ve özel kağıtlarında yapılan arama işlemidir.
KİŞİLERİN ARANMASI(ÖNLEME ARAMASI) : ÖGG korumakla sorumlu olduğu bölgenin emniyet ve asayişini tehlikeye sokan ve şüpheli kişi veya kişilerin üzerlerini elle, dedektörle, X ray cihazı vb. teknolojik aletleri kullanarak suç unsuru olan veya suçta kullanabilinecek eşyaları tespit etmek amacı ile korunan alana sokulmasını engellemek için tespit araması yapabilir.
EL KOYMA : Muhtemel(kuvvetli)Suç şüphesi varsa,aranan şahıs ise veya güvenliği tehlikeye sokacak eşya veya müsadere altına alınan eşyalar vb. durumlarda resmi makamlarca, kişilerin veya zilyedin(kullanma tasarrufu olan)rızası olmasa da geçici olarak zilyetliğine ve kullanma tasarrufuna son vermek
KORUMA ALTINA ALMA:Suç unsusu olan eşya veya müsadere altına alınan eşyaların veya suça konu olan iz ve delillerin bozulmasını önlemek için kişi veya zilyedin kendi rızaları ile veya rızaları olmasa da geçici olarak el koyma kararına kadar alıkoyma işlemine denir.
EMANETE ALMA :Genellikle önleme amaçlı yapılan kontrol ve tespit aramalarında elde edilen eşyaların belli bir süre sonra sahibine tekrar iade edilmek üzere emanete almaktır.
SUÇA EL KOYMA :ÖGG sorumlu olduğu bölgede suç veya suçlularla karşılaştığı durumlarında derhal duruma el koyar ilgili sanık veya tanıkları tespit ederek ilgili kolluk kuvvetine tutanak karşılığında teslim eder.
YAKALAMA :Sorumlu olduğu bölgede güvenliği tehlikeye sokan,suç işleyen veya şüpheli görünümlü kişileri (kuvvetli iz,emare ve delil varsa )yakalayarak kişilerin geçici olarak özgürlüklerinin kısıtlanmasıdır.
ÖNLEME (İDARİ)YAKALAMA:Sorumlu olduğu bölgede emniyet ve asayişi sağlamak üzere,kişilerin can ve malını korumak için suç işlemiş olmasa da muhtemel bir suçu önlemek için geçici olarak kişilerin özgürlüklerinin kısıtlanarak yakalanmasıdır.
.KORUYUCU AMAÇLI YAKALAMA: ÖGG sorumlu olduğu bölgede akıl hastası,yaşlı,sahipsiz çocuklar,tren raylarında yürüyen kişiler, vb.kişileri kendilerine veya başkalarına zarara vermelerini önlemek amacı ile yapılan yakalama işlemidir.
ADLİ YAKALAMA: Hakkında mahkeme kararı ile tutuklama kararı verilen veya Suç işledikten sonra veya suçüstü hallerinde (meşhut suç) özgürlüklerinin kısıtlanarak kişilerin yalanmasına adli yakalama denir.
NOT:Yakalama işlemlerinden sonra ÖGG ilgili kolluk kuvvetine bilgi vermek zorundadır, aksi takdirde suç işlemiş sayılır. ÖGG yakalama esnasında en uygun yaklaşma ve etkili iletişim kurallarına uyarak ikna etmeye çalışmalı,ilgili emniyet kurallarına uymak şartı ile,zorluk çıkarmıyorsa elle yakalayarak ilgili kolluk kuvvetine tutanak karşılında teslim eder. Eğer zorluk çıkarıyorsa yeterli kuvvet dahilinde zor kullanmada orantılılık durumuna göre zor kullanarak yakalama işlemi yapılır ve ilgili kolluk kuvvetine tutanak karşılığında teslim eder.
ZOR KULLANMA: Orantılı davranmak üzere;
- Bedeni kuvvet :Kendi vücudumuz,tavır,taviz vermemek,birlikte hareket etmek vs.
- Maddi güç : Jop,kelepçe,biber gazı,kalkan vs.
- Silah kullanma :En son çaredir.Başka türlü engel olunamıyorsa
YETKİ:
- Borçlar Kanunu(md.52):Koruduğumuz mala karşı Meşru müdaafa hallerinde
- Medeni Kanun(md.981):Taşınır veya taşınmaz mallarına karşı zorla alma durumlarında
- Türk ceza Kanunu( md.24,25):Nefze,ırza ve cana karşı meşru müdahafa
b
GÜÇ KULLANMA(ZOR KULLANMADA)TEMEL ŞARTLAR:
- Mecbur Kalınmalıdır.
- Dengeli olmalıdır.
- Kanunlara Uygun olmalıdır.
TUTANAK YAZMA: ÖGG görevi esnasında herhangi bir olay, konu veya gördüğü, duyduğu veya bizzat yaptığı inceleme ve araştırma ile ilgili hususları açıklamak üzere hazırlanan ve olay yerinde hazır bulunan ilgili şahıslara doğruluğu okutturulduktan sonra birlikte imza altına alınan yazılı belgeye tutanak denir.
HUKUKİ YÖNDEN: Tutanak mahkemelerde delil niteliği taşımaktadır. Belli bir şekil şartı yoktur, mutlaka tarih atılmalıdır, aksi halde geçersiz sayılır ve diğer hukuki dayanaklar olmalıdır.
TUTANAĞIN BÖLÜMLERİ:
- Başlık :Uygun bir başlık
- Giriş :Suç ve olayın ne zaman,ne şekilde,kimin tarafından öğrenildiği
- Gelişme:Başlangıcı,gelişmesi ve sonuçlanmasının yazıldığı bölümdür.
- Sonuç :Tutanakta bulunması gerekli ve hukukun öngördüğü şartlar yazılır,doğruluğunun okutularak imzalandığı bölümdür.
- Tarih ve saat
- İmza :En az 3(üç) imza bulunmalıdır.
BAŞLICA TUTANAK ÇEŞİTLERİ:.
- Olay tutanağı
- Görgü tutanağı
- Suçüstü tutanağı
- Yakalama tutanağı
- İhbar tutanağı
- Teslim-tesellüm tutanağı
- Üst arama tutanağı vb.